Rondleidingen Zonnehuis op zaterdag 13 september tijdens Open Monumentendag

Op zaterdag 13 september aanstaande opent het Zonnehuis aan het Zonneplein in Amsterdam-Noord in het kader van Open Monumentendag – tijdens de verbouwing – haar deuren voor het publiek. Geïnteresseerden kunnen om 14.00, 15.00 en 16.00 uur een rondleiding volgen en zelf aanschouwen hoe de restauratie van het monumentale theater verloopt.

fotogevel1923

Het Zonnehuis werd gebouwd in 1932 in Amsterdamse Schoolstijl door ir. Jacoba Mulder.

De exploitatie van het nieuwe Zonnehuis is in handen van Stadsherstel Amsterdam, Jan Douwe Kroeske’s mediaproductiebedrijf Double 2 en OpusOne Theaterproducties. Publiek krijgt zaterdag een kijkje in de keuken van de theaterzaal, repetitieruimtes, montagestudio, kantoorfaciliteiten en horecavoorzieningen in aanbouw.

Markt van lokale ondernemers op Zonneplein
Op het aangrenzende Zonneplein – dat wordt omringd door gebouwen in de Amsterdamse Schoolstijl – vindt van 12.00 tot 17.00 uur een markt plaats. Lokale winkeliers en verschillende culturele organisaties bemannen de verschillende marktkramen en bieden producten dan wel activiteiten aan. Zo kunnen de jonge bezoekers bij theaterproducent OpusOne op de foto met Baloo de Beer uit Jungle Book, de familiemusical die op 1, 8 en 15 november in het Zonnehuis te zien is. Ook Stadsherstel Amsterdam, het Historisch Archief Tuindorp Oostzaan, de Theaterstraat en Cultuurhuis Noord bemannen een kraam, net als een aantal winkeliers die gevestigd zijn rondom het plein: van de beste Surinaamse gerechten tot aan de vis van Yvonne. Een huifkar van Jan Plezier rijdt bezoekers langs de mooiste monumenten in Tuindorp Oostzaan.

Wie benieuwd is naar het vernieuwde Zonnehuis en het Zonneplein in zijn volle glorie wil meemaken, moet er zeker bij zijn op zaterdag 13 september.